Hoe maken we duurzame keuzes in de badkamer? De gemiddelde Nederlander staat twee keer per dag in de badkamer en we maken daarin aardig wat keuzes voor onder andere en gebruik van water en verschillende producten. Zelf scherp ik ook elke keer weer keuzes aan en kom ik weer andere manieren tegen om milieuvriendelijkere keuzes te maken bij mijn badkamerritueel. Wil je graag goed voor onze aarde zorgen en kijken waar jij nog duurzamere keuzes in kan maken? Lees dan even verder, want ik heb acht haalbare tips voor duurzame keuzes in de badkamer voor je op een rijtje gezet.
8 tips voor een duurzame badkamer
1. Douche een paar graden lager
Vooral in de koude wintermaanden, hebben we de neiging om de douche lekker heet te zetten. Naast dat dit helemaal niet zo goed is voor je huid en haar is het ook niet goed voor het milieu, of je portemonnee. Het is overigens ook een kwestie van nieuwe gewoontes aanleren. Ben je nu gewend je douche niet iets boven die 40 graden te draaien, draai ‘m dan voortaan tot max 40 en leer je lichaam daar aan wennen. Dit kan je steeds een beetje meer terugschroeven. Trust me, it can be done..
2. Douche max 5 minuten, zet een wekkertje
Natuurlijk hoeven we helemaal niet 15 minuten onder de douche te staan. Zonde van al dat water! Wist je dat je met 5 minuten douchen al 30 liter water verbruikt? 30! Mega veel toch? Laat staan als je dat verdriedubbelt.. Een regendouche verbruikt overigens nog veel en veel meer, namelijk 75 liter per 5 minuten!! Ok, wanneer je lang en dik haar hebt en je haar moet wassen, dan is 5 minuten best een uitdaging, maar zet dan alsnog het wekkertje en blijf ernaar streven. Zet bijvoorbeeld de douche uit als je je lichaam en haar inzeept. Zorg dat je bewust blijft van de tijd die jij onder de douche staat, want het is natuurlijk heerlijk ontspannend, maar het kan echt een enorm verschil maken als jij er per keer een paar minuten afhaalt. Kijk of je die ontspanning ook op een andere manier kan bereiken, zoals meditatie of even lekker onderuit gezakt op de bank met een kop thee.
3. Handdoeken vaker gebruiken
Doe je handdoeken niet na één keer in de was. Je kan deze prima drie keer gebruiken voordat je een nieuwe pakt. Gooi je ze na elk gebruik in de was, dan stapelt de was zich in een rap tempo op en dat is weer niet zo fijn voor het aantal keer dat je wasmachine draait of de hoeveelheid wasmiddel dat je gebruikt. Wil je daar meer over lezen of een fijn recept voor een home made wasmiddel. Lees dan mijn DIY over het maken van wasmiddel.
4. Gebruik wasbare wattenschijfjes
Ze werken echt superfijn. Elke keer als je een wattenschijfje in de wasmand gooit, in plaats van de prullenbak, mag je jezelf op je schouder kloppen dat je zo goed bijdraagt aan een schonere aarde. Als je denkt aan duurzame keuzes in de badkamer, is dit zeker een hele goede.
5. Gebruik natuurlijke, duurzame, dierproefvrije en vegan producten
Ik hoor je nu denken: hoe weet ik nou welke producten aan ááál die kenmerken voldoen? I’ve got your back, of liever gezegd: Green Rose Beauty got your back. Green Rose Beauty is een webshop met allerlei verzorgingsproducten die voldoen aan de bovenstaande kenmerken. Je hoeft zelf geen onderzoek te doen, want dat hebben zij al voor je gedaan. Fijn toch? Bij alle producten staat uitgebreide en duidelijke informatie waarom het product in kwestie zo’n goede en groene keuze is. Onder andere de wasbare wattenschijfjes zijn daar te koop, maar ook verschillende producten voor je dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine, shampoobars, make-up, zonnebrandcrème.. Neem maar eens een kijkje en zie of er iets tussen zit dat jij kan vervangen voor jouw huidige verzorgingsproduct dat nog niet voldoet aan al die kenmerken. Gebruik, wanneer je iets koopt bij Green Rose Beauty, de kortingscode GROENESLINGERS en je krijgt 10% korting op je aankoop.
6. Tandpastatabletjes
Wanneer je tandpasta uit tubes gebruikt maak je jezelf onbewust schuldig aan milieuvervuiling. Ten eerste gebruik je vaak veel te veel tandpasta, je hebt echt maar een dotje nodig ter grootte van een erwt, daarnaast blijft er vaak veel pasta over in de tube, die je er niet meer uitkrijgt. Zonde toch? Ook zitten er vaak microplastics in tandpasta, die we zo doorspoelen naar de zee. Niet heel fijn voor de dieren daar. Maar er is goed nieuws. Steeds meer mensen stappen over op tandpastatabletjes. Hier kan je vaak een navulverpakking van bestellen, dus dat scheelt weer al die tubes, bovendien weet je zeker dat je alles gebruikt en er niks onaangeroerd in de verpakking blijft zitten. Bij sommige webshops, als We Smyle, kan je zelfs een abonnement afsluiten, zodat je nooit zonder komt te zitten. De tabletjes komen na verloop van tijd gewoon weer door je brievenbus. Ideaal..
7. Verpakkingsvrij
Koop je verzorgingsproducten verpakkingsvrij. Je kan bijvoorbeeld bij verschillende webshops, zoals Green Rose Beauty, shampoo- en bodybars kopen. Ze worden in mooie papieren verpakkingen geleverd, dus dat scheelt weer een paar plastic flessen. Koop je bij Green Rose Beauty die shampoobar? Vergeet dan niet de kortingscode GROENESLINGERS voor 10% korting.
8. Kies bewust voor een groen scheermesje
Je kunt hierbij denken aan scheermesjes van het merk Leaf: plasticvrij, klimaatneutraal. Maar ook aan scheermesjes van het merk Estrid: vegan en dierproefvrij. Voor gelstrips worden over het algemeen namelijk dierlijke stoffen gebruikt, maar bij Estrid gebruiken ze aloë Vera, sheaboter en cacaoboter hiervoor.
Natuurlijk kan je niet alles in één keer goed doen en is het al fantastisch als je één van deze tips gaat toepassen! Laat je me weten welke jij als eerste gaat proberen? Vind ik leuk! Wil je nog meer fijne tips voor duurzame keuzes in de badkamer? Lees dan ook eens mijn blog over natuurlijke huidverzorging.
Deze tekst bevat een affiliatelink. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij iets koopt aan de hand van deze link. Hier betaal jij verder niks extra voor. Belangrijk om te weten is dat ik alleen dingen promoot waar ik volledig achter sta. Lees hier mijn disclaimer.
Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.
Comments