In deel 1 van dit onderwerp heb ik je al zes tips gegeven over duurzaam opvoeden. Ik beloofde je echter dertien tips! Dus ik laat je nu natuurlijk niet in de steek. Hieronder geef ik je de volgende zeven tips voor duurzaam opvoeden.
7. Speelgoed
Ook het speelgoed kopen wij eigenlijk alleen maar tweedehands. In het verleden hebben de kinderen nog wel nieuw speelgoed van vrienden en familie gekregen, maar we hebben besloten dat we ook naar deze mensen willen communiceren dat we alleen maar tweedehands speelgoed willen voor de jongens. Ook hiervan staat er genoeg op Marktplaats en is er heel veel te vinden bij kringloopwinkels, dus is het echt niet nodig om nieuw spul aan te schaffen. In de uitzonderingssituaties dat wij wel iets nieuws aanschaffen, dan kiezen we sowieso niet voor iets van plastic. Meer tips op het gebied van duurzame kinderfeestjes vind je hier.
8. Borstvoedingspads
Ja ja, ook deze kan je zeker wasbaar kopen. Zit ook veel lekkerder dan die plastic wegwerpvariant trouwens! Ze lijken eigenlijk gewoon een beetje op wasbare wattenschijfjes. Mocht je geen idee hebben waar ik het nu over heb: als je besluit borstvoeding te geven, dan kan het zijn dat je af en toe wat melk lekt (vlak voor of na het voeden met name). Dan is het natuurlijk fijn als niet de hele wereld dit op kan merken. De pads, die je in je bh stopt, nemen het vocht op en die gooi je daarna in de was. Superhandig!
9. Mee naar school
Wat geef je je kind mee naar school? Een knijpzakje fruit, ligakoekje in plastic, boterhammen met worst en kaas, pakje Wicky? Als kleuterleerkracht zie ik vaak deze dingen voorbij komen tijdens de eet- en drinkmomenten en oei, wat baal ik daar altijd van. Gelukkig kunnen we ouders sowieso vragen om fruit mee te geven voor het tien-uurtje, maar zelfs dan zitten de
stukjes appels in een plastic broodzakje. Er zijn zoveel gezondere en duurzamere dingen om mee te geven. Broodjes hummus, pindakaas, vegan worst of kaas, vegan chocopasta (of zelf gemaakte hazelnootpasta, supersimpel als je een keukenmachine hebt). Hier vind je vijf makkelijke recepten voor home made broodbeleg. Variëren kan ook heerlijk zijn voor je kind en je laat hem of haar kennis maken met allerlei verschillende smaken. Kinderen zijn vaak dol op olijfjes, komkommers, stukjes paprika of je kan lekker en gezellig samen cupcakes bakken in het weekend en elke dag eentje meegeven naar school. Genoeg duurzame alternatieven toch? Je broodbakjes en bekers kan je natuurlijk via Marktplaats of de kringloop scoren, maar je kan ook iets meer geld uitgeven aan duurzaam geproduceerde broodtrommels, of broodtrommels van RVS materiaal. Als je ‘m dan te saai vindt, koop dan wat stickers samen met je kind om het bakje en de beker op te pimpen. Je kind vindt het waarschijnlijk helemaal te gek dat het zijn of haar eigen spullen mooi mag maken, helemaal naar eigen smaak.
10. Knutselen met duurzaam materiaal
Ook bij het knutselen met je kinderen kan je denken aan duurzaam opvoeden. Bijvoorbeeld
aan het bewaren van allerlei doosjes van rijst, pasta, crackers noem maar op. Daarnaast kan je de bekende wc-rollen bewaren om mee te knutselen. Een trucje dat we waarschijnlijk allemaal wel kennen. Maar daar stopt het recyclen voor het knutselen niet. Kijk eens naar hoeveel papier je weggooit die aan de achterkant misschien nog prima gebruikt kunnen worden om op te tekenen, verven of gebruikt kunnen worden bij het knutselen. Restpapiertjes die al verknipt zijn kunnen ook prima bewaard worden om weer te gebruiken voor een nieuwe knutsel: maak een restjesbak. Denk ook aan oude kaarten, tijdschriften, andere leuke plaatjes die je misschien wilt weggooien. Allemaal geschikt voor de knutselbak. Ook klei kan je duurzaam regelen. Wij maken thuis zelf klei met wat eetbare kleurstof of Spirulina er doorheen of sap van blauwe bessen of rode frambozen. Zo zijn er nog veel meer andere manieren waar ik later uitgebreider een artikel over zal schrijven.
11. Eten groeit niet in de supermarkt
Contact met de natuur is een belangrijke voorwaarde voor bewust duurzaam opvoeden. Als je kinderen door hebben hoe de natuur werkt, hoe alles groeit en bloeit en zo ons eten wordt, snappen ze ook veel meer waarom het zo belangrijk is om goed voor de aarde te zorgen en hoe we dat het beste kunnen doen. Dit kan je stimuleren door je kinderen dichtbij de natuur op te voeden. Lekker laten spelen met wat de natuur te bieden heeft. Water, zand, stenen, stokjes, eikels, dennenappels, kastanjes, plantjes. Als je een tuin hebt kan je er ook voor kiezen om bewust met je kinderen mooie bloemen en fruitbomen te planten of een moestuintje te beginnen. Zo kunnen ze het hele proces van begin tot eind meemaken en uiteindelijk lekker samen het fruit of de groente opeten. Maar ook het stukje over insecten die de bloemen nodig hebben en de bloemen die insecten nodig hebben en het hele ecosysteem die de insecten hard nog heeft (dit kan je uiteraard in de loop der jaren steeds verder uitbouwen en naar leeftijd uitleggen). Hier zijn ook prachtige boeken over te vinden om de beleving nog groter te maken. Wil je meer weten waarom het zo belangrijk is voor kinderen om veel buiten te spelen? Klik dan even door naar mijn blog over het positieve effect van kinderen in de natuur.
12. Kort douchen en afval scheiden
In onze douche hangt een douchewekkertje die alleen maar op vijf minuten gezet kan worden. De kinderen zetten het wekkertje zelf aan als ze onder de douche gaan en weten dat de douche uitgaat als het wekkertje afgaat. Vaak gaan ze ook nog tegelijk, dus dat betekent nu nog 2,5e minuut per kind. Dat zal wel veranderen tegen de tijd dat ze ouder worden.. Het niet te lang en te warm douchen willen we ook echt al met de paplepel ingieten, maar ook het afval scheiden. De kinderen weten nu al, bijna 2 en bijna 4 jaar, dat ze even moeten checken bij ons welk afval in welke bak hoort en waarom. Door de kracht van herhaling zullen ze het op een gegeven moment zelf weten en, nog belangrijker, begrijpen.
13. Huur je co-sleeper
Bij de geboorte van onze eerste zoon, Elon, hadden we het wiegje waar mijn zus, broertje en ik zelf ook in hebben gelegen als baby. Dat vond ik zo bijzonder en Elon heeft er heerlijk in geslapen de eerste maanden. Tijdens de zwangerschap van onze tweede zoon, Joas, had ik
bedacht dat ik graag een co-sleeper wilde. Ik wilde alleen niet stimuleren dat er iets nieuws op de wereld gemaakt werd, wat waarschijnlijk allang in prima staat tweedehands op Marktplaats stond. Op diezelfde Marktplaats kwam ik toen een advertentie van Cribster tegen. Hier kan je een co-sleeper huren voor een aantal maanden. Het wordt netjes geleverd en ook weer opgehaald aan het eind van die periode. Wij waren helemaal tevreden en Joas heeft heerlijk dichtbij mij geslapen de eerste maanden. Genieten vond ik dat!
Dit hebben wij trouwens voor alle meubels die we voor de jongens hebben aangeschaft gedaan: Marktplaats gecheckt en vrienden en familie gecheckt. En zo zijn we ook aan alle spullen gekomen: niks nieuws! Top toch?
Zo zie je maar dat je heel bewuste keuzes kunt maken op het gebied van duurzaam opvoeden. Kinderen krijgen kan je een heel stuk minder slecht voor de wereld maken, dan dat soms wel gebeurt. Daarnaast scheelt het vaak juist ook heel veel centen om bovenstaande punten toe te passen. Denk aan alle luiers die je niet hoeft te kopen, aan alle snoetenpoetsdoekjes, billendoekjes, knutselspullen, speelgoed en meubels! Ideaal toch? Natuurlijk ben je nooit uitgeleerd, dus in de toekomst kom ik vast weer met nieuwe tips op dit gebied.
Laat me weten wat jouw lifehacks zijn op het gebied van duurzaam opvoeden in de comments!
Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.
Comments