Waan je terug op dat Griekse eiland met deze heerlijke vegan gyros en tzatziki
Wij hebben deze zomer ons al regelmatig in Griekenland gewaand met deze megalekkere vegan gyros en tzatziki! Ik was er vroeger altijd dol op toen ik nog vlees at, maar die vegan kant en klare reepjes in de supermarkt vind ik toch wat aan de zoute kant en het idee dat ze helemaal niet voedzaam zijn vind ik zelf ook niet heel prettig. Ook niet voor de kinderen. Dit alternatief met oesterzwammen maakt het een stuk voedzamer en zonder allerlei toegevoegde e-nummers.
Een belangrijke tip voor dit recept: Plan je voorbereiding een halve dag van te voren in, want de komkommer moet uitlekken en de oesterzwammen hebben even de tijd nodig om de lekkere smaken in zich op te nemen. Op deze manier ben je 's avonds ook zo klaar! Ook wel fijn toch?
Scroll gauw naar beneden voor het recept en enjoy!
Wil je dit recept bewaren? Sla het op via Pinterest. Laat je me weten wat je van deze vegan gyros en tzatziki vond? Deel je receptfoto via Instagram en tag mij via @groeneslingers. Word ik blij van!
Ingrediënten vegan gyros en tzatziki
3-4 personen
Voor de gyros:
3 pakken oesterzwammen
3 el olijfolie
1 flinke el gyroskruiden (of ik gebruik vaak de middle east blend couscous)
Voor de tzatziki:
1 komkommer
400 ml sojakwark
2 tl zout
2 teentjes knoflook
15 gr peterselie
10 gr dille
peper
Voor het beleggen:
6-8 stuks flatbread
Veldsla of ijsbergsla
1 rode paprika
1/2 komkommer
Bereidings vegan gyros en tzatziki
Voor de tzatziki (begin een halve dag eerder):
1. Snijd de komkommer in de volle lengte doormidden en daarna nog een keer, zodat je vier lange kwarten komkommer krijgt.
2. Schep met een lepel de zaadlijsten eruit en gebruik dit voor een sapje of eet het lekker zo op.
3. Rasp de komkommer met een fijne rasp.
4. Leg een vergiet op een bak en in het vergiet een theedoek. Leg de komkommerrasp erin. Laat een halve dag uitlekken.
5. Dep de komkommer droog en meng door de sojakwark.
6. Snijd de dille en peterselie fijn en meng dit ook door je komkommer-kwarkmengsel samen met de overige ingrediënten voor tzatziki.
Voor de gyros (begin hier ook een halve dag eerder mee):
7. Scheur de oesterzwammen in reepjes en meng met de olijfolie en kruiden.
8. Laat minimaal 3 uur marineren, maar een halve dag is nog beter!
9. Verwarm de oven op 180 graden. Leg de oesterzwamreepjes op een bakmat op de bakplaat en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven.
Voor de finishing touch:
10. Snijd ondertussen nog wat reepjes paprika, stukjes komkommer en bereid de slasoort naar keuze voor.
11. Bak uiteindelijk ook nog je flatbread af volgens de instructies op de verpakking.
12. Beleg je flatbread met een dikke laag tzatziki, gyros en groenten en dan wordt het heerlijk genieten van je vegan gyros met tzatziki!
Eet smakelijk!
Wil je meer inspiratie voor zomerse vegan gerechten? Probeer dan eens deze lekkere vegan Griekse gehakttaart, Italiaanse couscous of deze bloemkool-aspergesoep!
Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.
Comments