Warm de herfst in met deze kruidige vegan pompoen-linzensoep
Zeg je herfst, dan zeg je pompoen, dus tijd voor het lekkerste recept voor een vegan pompoen-linzensoep! Deze Indiase pompoen-linzensoep warmt je fijn op tijdens gure herfstdagen, maar stiekem maak ik 'm het hele jaar door, dus.. kan altijd! Lekker toch?
Het naanbrood met de yoghurt-muntdip kan je natuurlijk weglaten en het gewoon met een Hollands geroosterd broodje eten, maar ik raad je aan 'm toch zeker wel te proberen, want de smakencombinatie met de soep is hemels!
Naanbroodtip
Ik heb wel eens geprobeerd zelf naanbrood te maken, maar dat is nog helemaal niet zo makkelijk als dat je denkt. Mocht ik een makkelijk en vegan recept ontdekken, dan deel ik 'm uiteraard met je, maar voor nu: ik vind zelf het naanbrood van de toko het lekkerst. Daar haal je 'm uit de vriezer en is die vaak bedekt met allerlei lekkere kruiden, dus zeker een aanrader.
Wil je dit recept bewaren? Sla het op via Pinterest. Laat je me weten wat je van deze vegan pompoen-linzensoep vond? Deel je receptfoto via Instagram en tag mij via @groeneslingers. Word ik blij van!
Ingrediënten vegan pompoen-linzensoep
Voor de soep
1 flinke flespompoen
200 gr rode linzen
1 liter water (of als je een écht grote flespompoen hebt: 1,5 liter water)
2 (of 3) groentebouillonblokjes
1 el koolzaadolie
1 ui
3 tenen knoflook
1/2 el gemberpoeder
1/2 el korianderpoeder
1/2 el komijnpoeder
1/2 el kurkuma
1 tl kardamompoeder
3 stengels citroengras
6 lavasblaadjes (verkrijgbaar bij de toko)
1/2 blik volle kokosmelk
Extra toppings voor de soep
Kokosrasp
Cashewnoten of pompoenpitten
Verse koriander of peterselie
Chilipinda's van de toko (so good en lekker pittig!)
Voor het naanbrood en vegan yoghurt-muntdip
Naanbrood (of meerdere) van de toko, want die zijn het lekkerst!
250 gr sojayoghurt of sojakwark
Blaadjes van 6 takjes munt (of meer, want: lekker!) fijngehakt
1 teen knoflook
1 tl zout
peper naar smaak
Bereiding van deze pompoen-linzensoep met naanbrood en yoghurt-muntdip
De soep
1. Was en slacht de pompoen tot blokjes van ongeveer 4 bij 4 cm en was de rode linzen grondig.
2. Snijd de ui en bak deze met de knoflook eerst even op in de soeppan met wat koolzaadolie.
3. Zet het vuur halfhoog en voeg de kruiden en specerijen toe aan de ui en knoflook, maar laat de citroengrasstengels en lavasblaadjes nog even weg.
4. Voeg nu de pompoenblokjes en linzen toe en roer goed door je zelfgemaakte boemboe.
5. Schenk nu het water en de bouillonblokjes erbij. De hoeveelheid water, en dus de hoeveelheid bouillonblokjes, is afhankelijk van hoe groot je pompoen is. Het is de bedoeling dat je pompoenblokjes 2 cm onder water liggen. Meestal geldt per halve liter water 1 bouillonblokje, dus reken maar uit wat jij nodig hebt en kijk even op de achterkant van het pakje van je bouillonblokjes.
6. Breek de citroengrasstengels in tweeën of drieën en nu mogen deze én de lavasblaadjes toegevoegd worden om lekker mee te koken.
7. Zet het vuur wat hoger en laat alles koken tot je pompoen de zachtheid heeft om te kunnen pureren en tot je linzen gaar zijn.
8. Dan mag je het vuur heel zacht of zelfs uit zetten, haal je de stengels citroengras en lavasblaadjes eruit en pureer je de soep met een staafmixer tot het glad is.
9. Voeg de kokosmelk toe en roer goed door tot het één romig geheel is geworden.
10. De citroengrasstengels en lavasblaadjes kan je er terug in doen, zodat die smaak nog lekkerder in de soep gaat zitten.
Het naanbrood met de vegan yoghurt-muntdip
11. Volg de instructies op de verpakking van het naanbrood en verwarm deze zoals omschreven.
12. Mix de overige ingrediënten in een serveerbakje en voeg als laatste wat peper en nog een paar muntblaadjes bovenop toe. Staat wel zo leuk!
13. Top je soep af met de suggesties die ik hierboven bij de ingrediënten geef en zo serveer je een heerlijke, gezonde en kleurrijke vegan pompoen-linzensoep met naanbrood en yoghurt-muntdip.
Eet smakelijk!
Wil je meer inspiratie voor herfstige vegan recepten? Probeer dan zeker eens deze quiche met pompoen, ook zó lekker!
Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.
Comentaris