Tja, en dan ben je zwanger of heb je al een kleine en ga je nadenken over luiers, of misschien wel wasbare luiers. Je merkt hoe ontzettend veel luiers er doorheen gaan (gemiddeld 150 luiers per maand per kind!!) en vindt dit niet fijn voor het milieu of je portemonnee en gaat steeds iets meer open staan voor die wasbare luiers. Maar dat lijkt je zo ontzettend lastig, of je man heeft er totaal geen zin in.. Herkenbaar? Voor mij wel.. Ik zag er zelf wel tegen op. Het leek me erg lastig en vies, maar wilde ook niet al die wegwerpluiers de wereld in helpen. Ik ben me, net als jij waarschijnlijk nu, eerst eens gaan verdiepen in hoe het precies werkt en wat voor verschillende soorten er allemaal waren. Want dat laatste is ook iets waardoor het voor mij ingewikkelder leek. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende merken en typen wasbare luiers en ze hebben ook allemaal superleuke en schattige printjes, maar welke moet je nou kiezen?
Mijn zoektocht naar de perfecte wasbare luier
Toen ik zwanger was van onze oudste zoon Elon, heb ik vrienden gevraagd welke wasbare luiers zij hadden en zij hadden het ‘twee-in-één’ type. Dan hoef je niet te vogelen met overbroekjes en die koop je op de groei, van 0 tot zindelijkheid. Dat beviel hen heel goed. Ik ben vol goede moed dezelfde soort luiers gaan bestellen van een merk dat ik nu niet meer weet, want het is op een gegeven moment overgenomen door een ander merk. Onze zoon plaste echter veel en de twee-in-één luiers bleken daar niet heel geschikt voor. Ze lekten steeds door en vooral mijn vriend was er al gauw heel erg klaar mee. Ik heb het nog wel een aardig lange tijd volgehouden en van alles geprobeerd. Die twee-in-één luiers moeten dus echt bij het plasgedrag van je kindje passen. Toen ik zwanger was van Joas heb ik aan andere vrienden gevraagd, waarvan ik wist dat ze allerlei verschillende luiers hadden geprobeerd, welke zij zouden aanbevelen. Zij kwamen met de Bamboozle luiers van Totsbots. Met dit type werk je met overbroekjes en verschillende maten, en ze hadden nauwelijks last van natte broeken. Ik heb ze ook besteld en ook wij zijn tot op heden nog erg enthousiast.
Tweedehands aanschaffen
Ik heb mijn oude wasbare luiers via Marktplaats verkocht en de Bamboozle van Totsbots luierbroekjes ook via Marktplaats gescoord en dat is echt pri-ma te doen. Wanneer je de luiers gewoon even goed heet wast als je ze net binnen hebt, dan hoef je je ergens nergens druk om te maken. Bovendien is het alleen maar superfijn dat ze al het plas direct al goed opnemen. Bij nieuwe luiers kan dit altijd een tijdje duren, of moet je ze eerst een paar keer wassen voordat ze goed hun werk doen. Op deze manier hoeven er geen nieuwe wasbare luiers geproduceerd te worden, de ander hoeft geen wasbare luiers weg te gooien en bespaar je ook nog eens geld. Hoe fijn is dat?
Hoe werkt het?
Hierbij kan ik natuurlijk alleen vanuit mijn eigen ervaring praten, maar bij de luiers die ik heb (gehad) heb je te maken met: - Een twéé-in-één luier of een luierbroekje - Indien geen twéé-inéén luier: een overbroekje - Een eventuele booster - Inlegvelletje, om weg te werpen na gebruik
Om te beginnen zorg je er voor dat je het broekje op de goede maat krijgt door het vast te zetten met drukknoopjes (en die blijven echt goed zitten). Dit doe je voorlopig eenmalig, want je laat de luier op deze maat tot je kindje gegroeid is naar een grotere maat. Eventueel bevestig je nog een extra booster erin, omdat je kindje veel plast of misschien de nacht in gaat. Deze druk je ook vast met drukknoopjes. Daarna is het fijn om er een inlegvelletje in te leggen, voor als je kindje heeft gepoept. Het inlegvelletje gooi je wel weg na gebruik en het voorkomt dat je hele luier onder de poep zit. Dit klinkt misschien al als erg veel stappen, maar het is echt een piece of cake. Als het eenmaal in je systeem zit denk je er niet eens meer over na en gaat het zo vlug. Je doet dan de twéé-in-één luier of het luierbroekje aan bij je kindje en bevestigt het met klittenband. Daarna volgt nog het eventuele overbroekje. Deze maak je eventueel ook op maat met de drukknoopjes en bevestig je ook met klittenband. Easy peasy! De overbroekjes kunt je overigens een stuk of vijf keer gebruiken, mits ze niet nat zijn geworden. Dus daar heb je er veel minder van nodig. Mocht je een visuele ondersteuning bij dit verhaal nodig hebben, op Youtube zijn voldoende demonstratie filmpjes te vinden.
Wasbare billendoekjes
Als je dan toch goed bezig bent met je wasbare billendoekjes, dan kan ik je ook zeker wasbare billendoekjes aanraden. Dit is zo megasimpel! Echt, als je dan besluit om geen wasbare luiers te doen, neem dan in ieder geval wasbare billendoekjes. Het maakt namelijk ook zoveel fijner schoon. Wij hebben de billendoekjes van Cheeky Wipes. Je krijgt dan twee bakken bij de billendoekjes. Eentje voor de schone doekjes en eentje voor de vieze doekjes. Je vult ze allebei met water en wat essentiële olie. Wanneer je billen schoon gaat maken pak je een droog doekje en maak je ‘m nat in het ene bakje. Ben je klaar? Gooi je ‘m in het andere bakje. De essentiële olie in dat water zorgt ervoor dat de vieze doekjes niet gaan stinken. Is het bakje met vieze doekjes vol? Er hangt een netje in, dus die trek je dicht en je mikt ‘m zo in de wasmachine. Zoveel fijner voor de billetjes van je baby, voor het milieu en voor jezelf, want het maakt veel makkelijker schoon.
Duurzaamheid
Nou denk je misschien: ja maar, met wasbare luiers en billendoekjes moet je toch veel meer wassen en dat maakt het dan gelijk toch niet zo duurzaam? Daar zijn allerlei berekeningen op losgelaten en dan nog schijnt het gebruik van wasbare luiers een stuk duurzamer te zijn. Wil je meer lezen over hoe dat precies zit? Lees dan het artikel van Milieucentraal hier.
Half om half
Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om alleen thuis wasbare luiers aan te doen en als je weggaat toch voor wegwerpluiers te gaan. Ook voor op de opvang kan je wasbare luiers meegeven of er voor kiezen om ze daar wegwerpluiers aan te laten doen. Als je hiervoor kiest bespaar je nog steeds erg veel afval van luiers, dus een mooie middenweg als je het anders te ingewikkeld vindt worden.
Tot slot nog even dit..
En natuurlijk ben je ook lekker duurzaam bezig als je zo snel mogelijk met zindelijkheidstraining begint en de luiers overbodig worden gemaakt. Uiteraard moet je kindje er wel klaar voor zijn.
Wat nog wel een hele fijne tip is, als je meer wilt weten over de verschillende soorten wasbare luiers en al je vragen beantwoord wilt hebben: Op www.billenboetiek.nl vind je heel veel informatie, zijn consulten te boeken en online informatiebijeenkomsten bij te wonen.
Meer tips voor het duurzaam grootbrengen van kinderen lees je in mijn blog over duurzaam ouderschap. Ik wens je veel succes en plezier! Laat je me weten welke wasbare luiers jij gebruikt en wat jouw ervaring is?
Wil je een mailtje ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost of nieuw recept online staat? Abonneer je dan onder aan deze pagina door het invullen van je e-mailadres.
Comments